Häiriöt hormonitoiminnassa ovat yleisiä koirien keskuudessa. Uroskoirilla häiriöt ilmenevät siittiöiden laadun muutoksina ja/tai astumishaluttomuutena, aggressiivisuutena, yliseksuaalisena käytöksenä tai tulehduksina uro-genitaalialueella. Narttukoirilla häiriöt ilmenevät vaikeuksina astutuksissa ja kantavaksi tulemisessa, juoksuaikojen epäsäännöllisyytenä tai juoksuaikojen väli tihenee tai pitenee. Valeraskaudet, utareiden turpoamisen ja usein myös koiran ylenpalttisen lihomisen lisäksi aiheuttavat mielenmasennusta, apatiaa tai ilmenevät pentujen hoivaamisvietin liiallisena esiintymisenä, pesän tekemisenä yms. Omistajan harmiksi tällaisessa tilassa oleva koira ei ole juuri muusta toiminnasta kiinnostunut.
Usein hormonaalisen toiminnan häiriöt ilmenevät myös virtsatietulehduksina ja syömishäiriöinä. Karvanlaatu ja ihon kunto voi olla myös huono. Edellä mainitut oirehdinnat esiintyvät usein yhdessä. Kun eläintä tarkastellaan refleksologian eli koko kehon vyöhyketerapian kannalta, yllä kuvaillut oireet kuuluvatkin yhteen, saman elementin erilaisina ilmentyminä.
Koululääkintä hoitaa em. häiriöitä antamalla yleensä hormonivalmisteita ja/tai antibiootteja ja kortisonia. Ulkoa elimistöön tulevien hormonien tai muiden lääkeaineiden vaikutukset saattavat häiritä elimistön säätelymekanismeja pitkään jälkeenpäin.
Refleksologian menetelmin hoidettaessa elimistöön ei tuoda ulkopuolelta mitään ainetta tai lääkitystä. Koiraa käsitellään toimivana kokonaisuutena ja pyritään selvittämään refleksologisen tutkimuksen ja omistajan perusteellisen haastattelun pohjalta, mistä häiriötila johtuu. Tämän refleksologisen tutkimuksen aikana voidaan myös hoitaa hoitoa tarvitsevia alueita ja elintoimintoja.
Tapausselostuksena esitän kuvauksen refleksologisesta hoidosta narttukoiran hormonitoiminnan tasapainottamiseksi. Tämä cavaliernarttu voisi olla minkä tahansa rodun edustaja. Hoito tapahtuu aina yksilöllisesti, tarkkaan huomioiden, mistä ko. vaiva johtuu.
Cavaliernarttu Liisa oli todella kaunis ja näyttelyissä hyvin menestynyt. Liisasta oli useita pentuvarauksia. Ensimmäinen synnytys oli päätynyt keisarin leikkaukseen, ilmeisesti sen takia että pentuja oli vain yksi. Leikkauksen jälkeen se jäi kaksi kertaa tyhjäksi joko astutuksen tai keinosiemennyksen jälkeen. Astutuksessa uros ei jäänyt koskaan kiinni, ei ensimmäiselläkään kerralla. Eläinlääkäri suoritti sisätutkimuksen ja totesi Liisan olevan ahdas. Se ei kuitenkaan ollut eläinlääkärin mukaan este uroksen astua normaalisti ja Liisan synnyttää pennut normaalia kautta.
Verikoe ja mikroskooppitutkimus oikean astutusajankohdan määrittämiseksi olivat joka kerta osoittaneet ajankohdan olevan mitä otollisin. Pentuja vain ei tullut useista yrityksistä huolimatta.
Liisan omistaja otti minuun yhteyttä ja kertoi koiransa vaikeuksista saada jälkeläisiä. Hormonihoitoja ei tässä tapauksessa harkittukaan. Luonnonlääkintämenetelmien käyttäminen tuntui olevan kokeilemisen arvoinen asia.
Teimme hoitosuunnitelman Liisalle ottaen huomioon seuraavan juoksun alkamisajankohdan. Refleksologinen hoito tehtiin kolme kertaa, noin kuukauden välein. Viimeisen, kolmannen hoidon jälkeen reilun viikon kuluttua alkoi juoksu. Liisa matkusti lentokoneella astutettavaksi kuten aikaisemminkin. Pariutuminen tapahtui normaalisti joka toinen päivä, kolme kertaa yhteensä. Kahden kuukauden odotuksen jälkeen Liisa synnytti neljä pentua, joista yksi kuoli vuorokauden ikäisenä. Toiset kolme pentua kehittyivät ja kasvoivat normaalisti. Emokoiran vointi oli hyvä heti synnytyksen jälkeen ja imetysaika meni ilman ongelmia.
Liisa – emo onnellisena pentujensa kanssa.
Kun ensimmäisistä hoidoista oli kulunut yli kolme vuotta, Liisa oli normaalisti astutettu kahdesta eri juoksusta ja se oli penikoinut kaksi kertaa. Viimeinen pentue oli suurin, seitsemän pentua! Liisalle tehtiin yksi refleksologinen hoito juoksuaikojen puolivälissähormonitoiminnan tasapainottamiseksi joka kerta ennen seuraavaa suunniteltua pennutusta.
Liisan tapaus on yksi monista hedelmällisyyden ongelmatapauksista, joita on voitu luonnonlääkintämenetelmillä auttaa. Hoitomenetelmä on turvallinen ja tehokas tapa hoitaa myös muita elimistön häiriöitä asiantuntevan ja koulutetun hoitajan tekemänä. Aina silloin, kun on kysymys elimistön säätelymekanismien toiminnan häiriöistä, on myös tarkasteltava päivittäisen ravinnon isältämienlisäaineiden ja rokotuksista tulevien elimistölle vieraiden aineiden määrän vaikutuksia elimistössä. Helpoin tapa kotioloissa koiran vitaalisuuden, elinvoimaisuuden, kohottamiseksi ja ylläpitämiseksi on antaa sille päivittäin annos raakaa eläinkunnasta peräisin olevaa koiraeläimelle tyypillistä ruokaa. Tällä ravitsemuksellisella asialla voi vahvistaa koiran suoliston normaalia bakteerikantaa ja edesauttaa ravintoaineiden imeytymistä. Oikea ravinto on myös koiran terveyden paras hoitaja. Sen merkitystä ei mikään voi korvata.